KULTURNÍ AKCE MOHOU BÝT PŘESUNUTY NEBO ZRUŠENY. Informujte se prosím vždy u pořadatele.

Pozvánka na výstavu - Města s dobrou adresou

Autor: Petr Gremlica | Úterý 9.6.2015 Zajímavé akce

V Kroměříži jsme v pondělí 8. června 2015 přivítali dvě výstavy pod souhrnným názvem "Města s dobrou adresou", které městu nabídla Asociace cykloměst.

Pozvánka na výstavu - Města s dobrou adresou

Pozvánka na výstavu - Města s dobrou adresou

Jde se o putovní výstavní akci, která upozorňuje na problematiku mobility ve městech. Během letošního roku navštíví výstava několik českých měst a právě Kroměříž se v těchto dnech stává jednou z jejích prvních zastávek.

První, venkovní část výstavy se jmenuje Copenhagen Solutions (Kodaňská řešení) a můžeme ji videt na pěti oboustranných velkoplošných panelech na Velkém náměstí u radnice. „Výstava ukazuje nový úhel pohledu při nazírání na pohyb ve městech,“ řekl kroměřížský cyklokoordinátor Viliam Staněk. Nejde totiž jen o samotné dopravní prostředky, ale o příjemný a zdravý život obyvatel ve městě, k němuž nezbytně patří i fyzická aktivita a pohyb. „Rozsáhlé parkovací plochy v jádrech měst ani u obchodních center na okrajích k tomu moc nepřispívají, na což bychom touto cestou rádi upozornili“, uzavřel městský cyklokoordinátor.

http://www.mojekromeriz.cz/images/zpravy_gallery/102/n/IMG-1094-1.jpg

V Knihovně Kroměřížska se koná výstava The Good City (Dobré město), která tematicky navazuje na předchozí část. Týká se zejména územního plánování, koncepci ulice, jejímu designu či otázky bezpečnosti dětí. V rámci výstavy také každý čtenář spolu s vypůjčenými knihami obdrží i nálepky, které má možnost umístit na instalovanou mapu města a touto formou upozornit na nevyhovující dopravní situaci, například absenci přechodu pro chodce, chybějící cyklostezku nebo nevyhovující chodník.

Výstupy z těchto aktivit se stanou podkladem pro veřejnou besedu, která se uskuteční v úterý 16. června 2015 v 18:00 v Knihovně Kroměřížska. „Určitě bude zajímavé sledovat tyto výsledky v kontextu tvorby nového územního plánu, který město připravuje,“ komentoval aktivitu místostarosta Pavel Motyčka.

Na tiskové konferenci k této příležitosti představili zástupci města i další opatření na podporu pěších a cyklistů. Po schválení Radou města bude umožněn průjezd cyklistů pěší zónou ulicí Vodní od Velkého náměstí po Vejvanovského ulici v protisměru. Město také na ulici Obvodové připravuje prodloužení sdílené stezky pro pěší a cyklisty od stávajícího konce u zimního stadionu nově až k plaveckému bazénu. Výstavy Města s dobrou adresou budou v Kroměříži umístěny minimálně do 18. června 2015, město však jedná s cyklistickou asociací o možném prodloužení výstavního termínu.




Nezaujme vás některá z nabídek?

Relax pobyt pro 2 osoby na 2 noci

Hotel a hostel U Zlatého kohouta

Ubytování na 2 noci pro 2 osoby se snídaní v pokoji standard.

6390,-Kč

Třídenní balíček – Kroměříž na dlani

Hotel Octárna

Vychutnejte si tři dny odpočinku v Oáze klidu v srdci Kroměříže.

4190,-Kč

Zobrazit všechny nabídky