KULTURNÍ AKCE MOHOU BÝT PŘESUNUTY NEBO ZRUŠENY. Informujte se prosím vždy u pořadatele.

Barokní festival Hortus Magicus: V Květné zahradě v Kroměříži se můžete těšit na opery, divadlo i tančící koně

Autor: Mgr. Petra Zelinková | Čtvrtek 31.8.2017

Barokní hudba, divadelní představení, speciální barokní ohňostroj, dokonce i tančící koně – vše jako na císařském dvoře v dobách vlády Leopolda I. To slibuje letošní, už čtvrtý ročník festivalu barokní kultury Hortus Magicus. Kroměřížská Květná zahrada se tak o víkendu 2. a 3. září vrátí zpátky časem až do druhé poloviny 17. století.

Právě doba vlády dědečka Marie Terezie, císaře a také hudebního skladatele Leopolda I., je epochou rozkvětu divadla. Druhá polovina sedmnáctého století zásadně ovlivnila umělecké smýšlení v zemích náležejících pod vládu Habsburků, což se promítne také do letošního programu festivalu Hortus Magicus. Zážitek z netradičního festivalu umocňuje prostředí nedávno rekonstruované Květné zahrady, jedné z památek UNESCO.

„Festivity ve formě velkých hudebně dramatických a tanečních produkcí nebo počátky rozvoje commedia dell’arte se staly tématem letošního ročníku,“ uvedla dramaturgyně festivalu Kateřina Fajtlová z Muzea umění Olomouc.

Hortus Magicus nabídne návštěvníkům skladby z doby Leopolda I. Zachovaly se v kroměřížském hudebním archivu poté, co je z vídeňského dvora získal biskup Karel z Lichtensteinu-Castelcorna. Díky tomu se tak diváci mohou těšit na hudebnědramatické představení Festa di Sua Maesta Caesarea Leopoldo (Slavnost jeho císařské milosti Leopolda I.) vytvořené speciálně pro festival. Jeho vyvrcholením pak bude velkolepý barokní ohňostroj Theatrum Pyrotechnicum. Jednotlivá představení uvedou špičkové soubory Ensemble Damian, Geisslers Hofcomoedianten, Plaisirs de Musique a další.

Pro nejmenší návštěvníky festivalu budou připravené hry, soutěže a těšit se mohou také na oblíbené pohádky a tvůrčí dílničky. „O zábavu dětských diváků se postará Kejklířské divadlo z Doudleb se svou Velkou cirkusovou pohádkou. Oba dva festivalové dny pak protkne storytelling, v Česku ještě ne zcela běžný divadelní žánr. Skupina vypravěčů divákům nabídne příběhy z Ovidiových Proměn, tak často zpracovávaných i v umění vysoké dvorské kultury,“ podotkla Fajtlová.

Po oba dny se návštěvníci festivalu Hortus Magicus mohou těšit na koňská taneční vystoupení. Tato představení volně navazují na výstavu Koně v piškotech, která je k vidění v kroměřížském zámku a představuje návštěvníkům obrazovou a grafickou dokumentaci slavností 17. století s přepychovými kulisami barokního spektáklu.

Návštěvníci festivalu Hortus Magicus mají vstup na výstavu a do Zámecké obrazárny zdarma.

Součástí festivalu je i půjčovna kostýmů, hlídání dětí při představeních nebo občerstvení včetně ochutnávky vín.

www.hortusmagicus.cz


Fotogalerie:




Nezaujme vás některá z nabídek?

Relax pobyt pro 2 osoby na 2 noci

Hotel a hostel U Zlatého kohouta

Ubytování na 2 noci pro 2 osoby se snídaní v pokoji standard.

6390,-Kč

Třídenní balíček – Kroměříž na dlani

Hotel Octárna

Vychutnejte si tři dny odpočinku v Oáze klidu v srdci Kroměříže.

4190,-Kč

Zobrazit všechny nabídky