KULTURNÍ AKCE MOHOU BÝT PŘESUNUTY NEBO ZRUŠENY. Informujte se prosím vždy u pořadatele.

Desková hra aneb po stopách pamětních desek v Kroměříži

Autor: Petr Gremlica | Pátek 24.4.2015 Tipy na výlety Z Kroměříže Historie

Připravil jsem pro vás deskovou hru. Jedná se vlastně o souhrn všech pamětních desek v Kroměříži. Nebudu vám hned prozrazovat, kde se jaká pamětní deska nachází. Mnohé z nich určitě znáte, ale vsadím se, že o některých uslyšíte poprvé.

Pamětní desky Kroměříže

Abych citoval z knihy PAMĚŤ MĚSTA KROMĚŘÍŽE na tabulkách a pamětních deskách (kterou si můžete zakoupit v Muzeu Kroměřížska): "Nedílnou součástí historie každého města, jeho pamětí a někdy i mementem jsou bezesporu pamětní desky. Vždyť jejich posláním není jen zachytit a připomínat významné události nebo upozornit na osobnost životem a skutky nepřehlédnutelnou, hodnou zvěčnění, ale svým umístěním, vzhledem, uměleckým zpracováním nebo úrovní textu vypovídají také o těch, kteří je pořídili, o kulturním, společenském i politickém klimatu města v dané době."

Protože žijeme v digitální době, tak se nabízí možnost zdokumentovat a vystavit elektronicky současný stav pamětních desek ve městě. Sklonit jim takovou digitální poctu.

Desková hra?

A aby to bylo trošku zábavné, tak jsem to pro vás připravil formou hravou. Neuvádím schválně u popisků fotek pamětních desek jejich lokalitu. Nechci, abyste přišli o zábavu. Zamyslete se, kde by mohla být každá z pamětních desek umístěna. Mně to hledání a focení zabralo několk týdnů.

Na příští procházce tedy pozvedněte hlavy a dívejte se na fasády domů.

Pozor SPOILER:

Malá nápověda:

Zde je seznam lokalit seřazených dle abecedy a v závorce počet pamětních desek. Pomůže vám to pro kontrolu, zda máte nalezené všechny desky na konkrétním místě.

Březinova (1), Za oskolí (1), Fügnerova ulice (1), Generála svobody (3), Havlíčkova ulice (3), Hulínská ulice (1), Husovo náměstí (2), Jánská ulice (2), Kollárova ulice (1), Koperníkova (1), Kovářská ulice (1), Kpt. Jaroše (1), Letiště na Hrázi (1), Masarykovo náměstí (3), Miličovo náměstí (2), Nádraží (1), náměstí Míru (1), Riegrovo náměstí (7), Sněmovní náměstí (2), Stojanovo náměstí (1), Štěchovice (1), Švabinského nábřeží (1), Tovačovského ulice (4), Třída 1. Máje (2), Velehradská (2), Velké náměstí (11), Vodní ulice (4), Ztracená ulice (1)

Velká nápověda:

Některé lokace jsou opravdu těžké a na některé se asi ani nedostanete, ale i tak to zkuste předtím bez nápovědy. Neklikejte na následující odkazy, pokud si nechcete pokazit zábavu při hledání. V odkazech najdete mapku umístění každé z desek.

10. výročí osvobození Kroměříže, Americká pomoc pro ČeskoslovenskoBorovský Karel Havlíček, Brauner František Augustin, Breitenbacher Antonín, Čech František Jaroslav, Drápalovi, Gajdošík Jan, Hrdinové rumunské armádyKašpar Jan, Klub slovanských poslanců, Kožík František, Kroměřížští lékaři, Kryl Karel (I.), Kryl Karel (II.), Lorenc František Mirovít, Masaryk Tomáš GarrigueMilič Jan z Kroměříže, Minář Karel, Mlčák Josef, Nábělek František, Neznámý rumunský vojín, Oběti nacistického holokaustuOběti okupace z řad absolventů reálkyOběti okupace z řad kroměřížských učitelů, Oběti okupace z řad profesorů a žáků kroměřížského gymnázia, Oběti totalitního režimu, Palacký František, Památník bojů za svobodu, Pamětní deska ke stému výročí nadsklepí, Peřinka František Václav, Pinkas Adolf Maria, Pomocné technické prapory, Prager Karel, Presl Jan Svatopluk, Procházka Antonín, Protifašističtí bojovníci a oběti okupace, Příslušníci pěšího pluku č. 3 Jana Žižky z Trocnova, Rieger Frantšek Ladislav, Rypka Jan, Slaměník František, Smolka František, Spáčil Jindřich, Svoboda Ludvík, Šenkýř Oldřich, Škranc Vladimír, Švabinský Max (I.), Švabinský Max (II.), Taufer JosefTomeček Jaromír, Tomek Václav Vladivoj, Tyl Josef Kajetán, Tyrš Miroslav, UNESCO, Vach Ferdinand, Vejvanovský Pavel Josef, Vrobel František, Zakladatelé Psychiatrické léčebny v Kroměříži, Zaměstnanci firmy MagnetonZaměstnanci kroměřížského velkostatkuZaměstnanci železniceZavřel Jan


Fotogalerie:




Nezaujme vás některá z nabídek?

Třídenní balíček – Kroměříž na dlani

Hotel Octárna

Vychutnejte si tři dny odpočinku v Oáze klidu v srdci Kroměříže.

4190,-Kč

Relax pobyt pro 2 osoby na 2 noci

Hotel a hostel U Zlatého kohouta

Ubytování na 2 noci pro 2 osoby se snídaní v pokoji standard.

6390,-Kč

Zobrazit všechny nabídky