KULTURNÍ AKCE MOHOU BÝT PŘESUNUTY NEBO ZRUŠENY. Informujte se prosím vždy u pořadatele.

Výtvarník a novinář Karel Toman představí v Kroměříži svůj Bestiář

Autor: Karel Toman ml. | Pondělí 9.5.2016 Zajímavé akce Z Kroměříže

Kroměříž - Svou teprve druhou výstavu v Kroměříži chystá ke svým 65. narozeninám kroměřížský novinář a výtvarník Karel Toman starší. V předsálí kroměřížského Kina Nadsklepí tak opět ožije podivný svět jeho záhadných stvoření.

Karel Toman st., BESTIÁŘ - výstava obrazů

Karel Toman st., BESTIÁŘ - výstava obrazů

"Lidi uvidí hlavně obludy, hříčky evoluce, které vytvořila během dlouhého potýkání s Bohem," říká autor o chystané akci. "Anebo taky něco úplně jiného. Hodně totiž záleží na jejich hlavách," dodává Toman.

Výstavu zorganizovala jeho rodina a přátelé jako dárek k jeho polokulatým narozeninám. Vernisáž se koná přímo v den autorových narozenin v pondělí 16. května.

„Cítili jsme to s bratrem jako náš dluh, otci je totiž jakákoliv sebepropagace krajně žinantní,“ vzpomíná Karel Toman mladší na loňský listopad, kdy se s bratrem Ondřejem dohodli nejen na uspořádání výstavy, ale i spuštění nového výtvarníkova webu. „A protože odjakživa nenávidí překvapení, do celé věci jsme otce raději od začátku zasvětili,“ dodává.

„Já sám bych se k tomu nedokopal, částečně z ostychu a mindráků, ale hlavně z lenosti,“ říká o sobě autor, který kreslení věnuje několik hodin denně. Na nově spuštěném webu www.karel-toman.cz si návštěvník může ke každému z celkem 99 vybraných obrazů přečíst krátký autorův fejeton.

„Obrázku by to mohlo přidat další rozměr,“ myslí si výtvarník, se přes dvacet let živil psaním jako novinář. „Ale nejsou to žádné návody nebo manuály. Každý má přece svoje oči a svůj rozum. A svobodu,“ dodává.

Výstava nazvaná Bestiář je prodejní a potrvá do poloviny července. Vernisáž začíná v pondělí 16. května v 18 hodin v předsálí Kina Nadsklepí a doprovodí ji živá hudba v podání skupin El Chupacabra a Chanson Primitive s Hedou Peňovou.

Autor o sobě:

Narodil jsem se v Praze v roce 1951, ale jen shodou okolností. Jinak žiju celý život v Kroměříži. Formální vzdělání nemám, z průmyslovky jsem byl vyštván kvůli neusálým tahanicím s dlouhými vlasy a neomluveným hodinám, které jsem z rozkazu bolševických pedagogů proseděl u holiče. Ale bylo mně to jedno, neboť jsem byl rocker. Živil jsem se prací v chemickém průmyslu. Postupně jsem však přestal být i rockerem, neboť i rock bolševici zadupali do země. Stal se ze mne hudební prostitut, hrál jsem po barech, od roku 1982 profesionálně. A příležitostně jsem taky kreslil. Po převratu v roce 1989 jsem se rozhodl, že budu novinářem, což se mi po určitých peripetiích podařilo. Zároveň jsem kreslil čím dál víc, zhruba od roku 1992 poměrně intenzivně, teď kdy už jsem v penzi, velmi intenzivně. Tvořím pitoreskní stvoření, často jakési hybridy zvířat a strojů, přičemž se snažím, aby tam bylo i něco navíc. Vystavoval jsem v Kroměříži, Prostějově, Olomouci a v Praze.




Nezaujme vás některá z nabídek?

Relax pobyt pro 2 osoby na 2 noci

Hotel a hostel U Zlatého kohouta

Ubytování na 2 noci pro 2 osoby se snídaní v pokoji standard.

6390,-Kč

Třídenní balíček – Kroměříž na dlani

Hotel Octárna

Vychutnejte si tři dny odpočinku v Oáze klidu v srdci Kroměříže.

4190,-Kč

Zobrazit všechny nabídky