KULTURNÍ AKCE MOHOU BÝT PŘESUNUTY NEBO ZRUŠENY. Informujte se prosím vždy u pořadatele.

V Kroměříži se budete cítit jako v pohádce

Autor: Petr Gremlica | Pondělí 22.6.2015 Tipy na výlety

Kroměříž je jako stvořená pro rodinnou dovolenou s dětmi. Město vám nabídne pohádkový prázdninový pobyt, který probudí dětskou fantazii. Něco na tom bude, neboť i tvůrci filmů využívají krásu historického a klidného města Kroměříže jako kulisy pro své pohádky.

V Kroměříži se budete cítit jako v pohádce

V Kroměříži se budete cítit jako v pohádce

Z pohádky do pohádky

Filmaři a jejich štáby z celého světa navštěvují rok co rok Kroměříž a hledají vhodné historické kulisy pro navození té správné pohádkové atmosféry. Viděli jste pohádku Peklo s princeznou? Tak u nás ve městě najdete scény z pohádkového království krále Leopolda. Uvidíte, že ve skutečnosti to v Kroměříži vypadá stejně pohádkově, jak to dokáží zachytit kamery. Budete se tu cítit jako v pohádce.

V Podzámecké zahradě se s dětmi pobavíte v ZOO koutku. Čekají na vás zábavné skotačící opičky, nádherní pávi nebo dokonce oslíci a daňci a další zvířata ve velkém výběhu. Pokud budete dávat pozor, tak zahlédnete i pobíhající divoké veverky kterých je v parku opravdu plno. Děti to tu budou milovat a vzpomínat na zážitky. Květná zahrada je unikátním dílem evropského zahradnictví ze 17. století. Jako děti jsme se sem rádi vraceli a pobíhali v keřových bludištích a hledali cestu z labyrintu. Vás dospelé okouzlí zase květinové záhony plné barev.

Rotunda v Květné zahradě

Zajímavostí je třeba 244 metrů dlouhá kolonáda - kde jde díky skvělé akustice slyšet hlas z jedné strany na druhou.

S dětmi se zabavíte nejen v zahradách, ale i na hřištích nebo dětských koutcích. Oblíbená místa, kam si chodí místní odpočinout jsou Bezručův park, Hanácké náměstí a Slovanské náměstí. Ve všech těchto lokalitách je spousta laviček k sezení ale hlavně fontána, kde se zaručeně vyřádíte a zchladíte v horkých letních dnech. A pokud hledáte více vody, tak se ve městě nebo v okolí nachází spousta koupališť. Vy kdo máte raději dobrodružství, tak se vydejte hledat poklad biskupa Bruna. Jestli dojdete až do cíle, tak na vás čeká vlastnoručně vyražená mince. Dalším dobrodružství jsou komentované prohlídky biskupských manů, kteří vás provedou netradiční historickou procházkou staré Kroměříže.

Třídenní inspirativní pohádkový pobyt

1. den

Po příjezdu se ubytujete v Kroměříži a vydáte se na prohlídka centra města. Doporučujeme se zůčastnit prohlídky Tajemství staré Kroměříže – historická procházka po městě s Biskupskými many je vhodná i pro děti. Prohlídky se konají každý pátek v 18.00, sraz bývá u kašny na Velkém náměstí.

2. den

Ráno si projdete UNESCO památku - Květnou zahradu plnou přírodních keřových labyrintů a zákoutí. Zahrada je vhodnou pro děti nebo pro lidi s dětskou duší. Zajímavostí je 244 metrů dlouhá kolonáda s unikátní akustikou. Když si stoupnete na jednu stranu a něco řeknte, tak člověk na druhé straně kolonády usliší vše co říkáte, tak pozor, aby vás někdo neslyšel. Tomuto efektu se říká “Dionýsovo ucho”. Po obědě v některé z místních resturací mužete jít na koupaliště nebo pokud nemáte dobrodružství dost, tak hledat Poklad biskupa Bruna.

3. den

Dopoledne zajdete na prohlídku Podzámecké zahrady nebo Arcibiskupského zámku. Projdete se sály, kde se točily filmy Amadeus nebo Peklo s princeznou. Vystoupejte na 206 schodů a 84 metrů vysokou zámeckou věž, ze které uvidíte na celé město i široké okolí od Chřibů až po Hostýnské vrchy. V Podzámecké zahradě se pobavíte v menším ZOO kouteku a možná vás překvapí volně se pohybující pávi, veverky a labutě.V zahradě se můžete svést i turistickým vláčkem nebo si půjčíte loďku/šlapadlo na projížďku po Dlouhém rybníku.

Arcibiskupský zámek a Podzámecká zahrada v Kroměříži

Víte že?

V Kroměříži se narodil český herec Bořivoj Navrátil. Zahrál si mnoho rolí v pohádkách. Dalším z Kroměřížských filmových rodáků je Miloš Macourek - scénárista vynikajících českých pohádek jako Arabela nebo animovaný Mach a Šebestová.

TIP: Podívejte se na všechny významné rodáky z Kroměříže. Všichni čerpali inspiraci z města, kde vyrostli nebo zde pobývali část svého života.

Jak si pohádkovou Kroměříž užijete nejvíce?

  • Soutěž filmová Kroměříž - natočte si svůj film v Kroměříži a vyhrajte zajímavé ceny (platí do 30. 11. 2015)
  • Přijeďte na historickou akci: Dobývání Kroměříže Švédy konanou jednou za dva roky



Nezaujme vás některá z nabídek?

Třídenní balíček – Kroměříž na dlani

Hotel Octárna

Vychutnejte si tři dny odpočinku v Oáze klidu v srdci Kroměříže.

4190,-Kč

Relax pobyt pro 2 osoby na 2 noci

Hotel a hostel U Zlatého kohouta

Ubytování na 2 noci pro 2 osoby se snídaní v pokoji standard.

6390,-Kč

Zobrazit všechny nabídky