KULTURNÍ AKCE MOHOU BÝT PŘESUNUTY NEBO ZRUŠENY. Informujte se prosím vždy u pořadatele.

Kroměříž filmová - tip na výlet

Autor: Petr Gremlica | Pondělí 15.6.2015 Tipy na výlety

Pojďte se s námi vydat na vzrušující poznávací cestu po filmových místech v Kroměříži z filmů jako Amadeus, Peklo s princeznou nebo Četnické humoresky.

Kroměříž filmová - tip na výlet

Kroměříž filmová - tip na výlet

Po stopách filmu Amadeus

Slavný film zachycující životní osudy hudebního génia-skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Oceňované dílo Miloše Formana patřící do světové kinematografie. Film získal 8 Oscarů. Americký filmový štáb obsadil Arcibiskupský zámek v roce 1983 na celých 10 dní. Proto není překvapením, že se mnoho scén natáčelo přímo v Kroměříži. Spousta studentů a obyvatel Kroměříže si zahrála jako komparz, další lidé snažili alespoň z povzdálí přes zámecké zdi a okna nahlédnout pod pokličku hollywoodského týmu. Natáčení ale provázela velmi přísná bezpečnostní opatření. Zkuste najít místa, kde se mladý Mozart poprvé setkal s Anoniem Salierim (dvorním skladatelem císaře Josefa II.) nebo místa, kde si Salieri uvědomil, že nemůže konkurovat talentu nadaného Mozarta.

Amadeus (Arcibiskupský zámek Kroměříž) | Photo © 2002 Warner Bros

V Kroměříži můžete objevovat i místa z dalších filmů

Historický ráz města s nezaměnitelnými kulisami zahrad a zámku láká i další světové filmaře, kteří zde točí různé historické filmy. Natáčel se tu třeba francouzský seriál Napoleon s v hlavní roli s Gérardem Dépardieu, dánské historické drama Královská aféra nebo milostný snímek hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena - Nehynoucí láska. Další kroměřížané si mohli nedávno zahrát jako komparz v remaku slavné Angeliky nebo v životopisném filmu o ruské Kateřine Veliké. Z českých filmů si připomeňme klasiku Filipa Renčě - Requiem pro panenku nebo Třicet panen a Pythagoras v hlavní roli ztvárněnou Jiřím Menzelem. Spoustu scén z Velkého náměstí nebo i okolních ulic jsme mohli vidět v seriálu Četnické humoresky. Zkuste v Podzámecké zahradě najít rybník, ve kterém se koupal Jiří Mádl s Terezou Voříškovou ve filmu Peklo s Princeznou. A když jsme u pohádek, tak nesmíme zapomenout na kroměřížského rodáka Miloša Macourka. Tento scénárista a režisér totiž natočil například seriály Arabela a Mach a Šebestová.

Třídenní inspirativní pobyt pro filmové nadšence

Zažijte filmovou Kroměříž na vlastní kůži! Abyste se neztratili, a našli všechny hlavní filmové lokace, tak jsme pro vás připravili přehlednou mapku.

1. den

Příjedete, ubytujete se a pak vyrazíte do města na podvečerní prohlídku centra. Pokud je léto (červenec a srpen), tak se 100% vydejte na prohlídku Tajemství staré Kroměříže. Prohlídky se konají každý pátek v 18.00, sraz bývá u kašny na Velkém náměstí. Navštivte také Arcibiskupské vinné sklepy, ve kterých se vyrábí mešní víno bez příměsí - stojí za ochutnávku.

Víte, že: Historie výroby vína sahá až do dob vlády Karla IV.

2. den

Dnes vás čeká prohlídka zámku, kde se toho natáčelo nejvíc. Předtím si ale zkuste ještě vystoupat na zámeckou věž, která má 100 schodů. Na vrcholu na vás čeká krásný výhled na centrum města a když je dobré počasí, tak až k Hostýnským vrchům nebo na Chřiby. Při prohlídce Arcibiskupského zámku si projdete Sněmovní, Trůnní, Lovecký sál nebo sala terrenu - místa kde jste viděli Mozarta a Bethovena. Na oběd si můžete zajít do některé z místních restaurací a po obědě se vydáte relaxovat do Podzámecké zahrady. V zahradě uvidíte volně se pohybující pávy nebo veverk, případně je zde i mini zoo. V parku se můžete svést turistickým vláčkem nebo se povozit na Dlouhém rybníce na šlapadle nebo solární lidi. Přímo u zámku se dá hrát Petanque. Druhý den nám pomalu končí a pokud jste to zatím nezkusili, tak si zajděte do některé z kroměřížských kaváren, projděte si historická zákoutí města nebo navštivte některou z místních kulturních akcí.

3. den

Dnes vás čeká prohlídka Květné zahrady - vrcholu evropského zahradnictví v 17 století.. Tato zahrada je často srovnávána s francouzskou Versailles. Zahradě dominuje Rotunda s Foucaltovým kyvadlem (přístroj potvrzující otáčení země kolem své osy). V květné zahradě najdeme některé scény z filmů Peklo s princeznou nebo Královská Aféra. Po obědě si zajděte na zmrzlinu nebo na zákusek do místní cukrárny.

Peklo s princeznou (Arcibiskupský zámek Kroměříž) | Photo © Bioscop

Perlička z natáčení Pekla s princeznou

Nejnáročnější vždy pro filmaře bývají scény se zvířaty. Václav Postránecký (který si zahrál ve filmu krále Bedřicha) si vzpomíná na scénu, kdy se v sále paláce objeví živý kůň. No a aby kůň nepoškodil kopyty dřevěné parkety, museli mu filmaři nazout speciální návleky ušité na míru. Návleky samozřejmě ve filmu vidět nejsou :) Až tedy budete na prohlídce zámku, tak si toho koně zkuste představit jak se v historických sálech prochází s návleky.

Jak si filmovou Kroměříž nejvíce užijete?

Vybraná filmová místa na mapě

  • Amadeus (12) - Všechny scény se natáčely v Arcibiskupského zámku. Například při slavnosti ve Sněmovním sále hledá Salieri, kdo by mohl být ten slavný Mozart.
  • Četnické humoresky (1, 2, 3, 4, 6, 9, 10, 11, 13) - Seriál se natáčel na mnoha lokacích ve měste. Například před Pompejskou kolonádou (1) vyznal četník Jarý lásku dceři velitele Arazíma Klaudii. Nedaleko odsud pod mostem (3) se pak oba skrývají před kapitánem Arazímem, který trénuje v parku.
  • Královská aféra (12, 14) - V Květné zahradě v kolonádě (14) se střetávají německý lékař Johann v šermu s dánským králem Kristiánem VII.
  • Peklo s princeznou (5, 7, 8, 14) - Princezna Anetka (Tereza Voříšková) shodí malého prince Jeronýma (Jiří Mádl) do Chotkova rybníku v Podzámecké zahradě (5).
  • Nehynoucí láska (12) - Ve Sněmovním sále se pořádá Beethovenův koncert. Skladatele si zahrál Gary Oldman. Ve filmu si zahráli i Česi, například Jan Čenský nebo Marek Vašut.


Fotogalerie:




Nezaujme vás některá z nabídek?

Relax pobyt pro 2 osoby na 2 noci

Hotel a hostel U Zlatého kohouta

Ubytování na 2 noci pro 2 osoby se snídaní v pokoji standard.

6390,-Kč

Třídenní balíček – Kroměříž na dlani

Hotel Octárna

Vychutnejte si tři dny odpočinku v Oáze klidu v srdci Kroměříže.

4190,-Kč

Zobrazit všechny nabídky