KULTURNÍ AKCE MOHOU BÝT PŘESUNUTY NEBO ZRUŠENY. Informujte se prosím vždy u pořadatele.

Kroměříž bude žít Nizozemskem

Autor: Vendula Karásková | Středa 17.2.2016 Zajímavé akce

Země, jejíž čtvrtina území leží pod úrovní moře, bývalá koloniální velmoc, země tulipánů, větrných mlýnů a sýrů, ráj cyklistů i místo posledního odpočinku Jana Amose Komenského – to všechno je Nizozemsko.

Nizozemsko nejsou jen větrné mlýny, vodní kanály, tulipány, sýry nebo dřeváky.

Nizozemsko nejsou jen větrné mlýny, vodní kanály, tulipány, sýry nebo dřeváky.

V Kroměříži tuto zemi představí ve dnech 4. - 8. dubna Nizozemské dny pořádané poslankyní Evropského parlamentu Olgou Sehnalovou.

„Nizozemsko není pro české turisty neznámou zemí. Nejspíš každý si vybaví větrné mlýny, vodní kanály, tulipány, sýry nebo dřeváky. Při "Evropských dnech" se však pokaždé snažíme říci o zemích, které předsedají Radě Evropské unie, více, než je běžně známé, a ukázat je z různých stran," poznamenala Olga Sehnalová, která v Kroměříži pořádá "Evropské dny" již od podzimu roku 2010.

„Za šest let od prvních Evropských dnů, kdy jsme v Kroměříži představovali kulturu Belgie, už vnikla docela zajímavá tradice, která si našla svůj okruh příznivců. I když už připravujeme Evropské dny po dvanácté, pokaždé mám radost, když se nám podaří pozvat zajímavé hosty a těším se, co se o daném státě dozvíme nového," doplnila poslankyně.

Nizozemské dny organizované pod záštitou velvyslance Nizozemského království v České republice Eda Hoekse zahájí v pondělí 4. dubna tradiční úvodní beseda, jejímž hostem bude Wilken Engelbrecht, zakladatel olomouckého Centra pro jazyk a kulturu Nizozemska a Vlámska a největší středoevropské katedry nederlandistiky na Univerzitě Palackého. Zahájení zpestří i nizozemské písně v podání žáků kroměřížské Základní umělecké školy, nebude chybět ani výstava fotografií či ochutnávka tradičních jídel.

Program Nizozemských dnů ve zkratce

Úterní odpoledne bude patřit nejen dětem, ale i cestovatelům, které program přenese z Knihovny Kroměřížska přímo do nizozemských nížin. Ve středu večer se do nizozemských barev převleče i Kino Nadsklepí při promítání nizozemského filmu. Ve čtvrtek provede beseda s Petrem Zemkem z Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě životem Jana Amose Komenského, který v Amsterodamu strávil posledních 14 let života a dnes je pohřben v nizozemském Naardenu. Život, odkaz a dílo J. A. Komenského přiblíží v tomto týdnu i výstava "JAK chtěl změnit svět" v Knihovně Kroměřížska. V pátek pak Nizozemské dny zakončí večer s ochutnávkou sýrů a vyprávěním o životě na tulipánové farmě.

Soutěž

Do programu Nizozemských dnů se přitom můžete zapojit i Vy - máte z návštěvy této země vlastní fotografie? Přineste je do Knihovny Kroměřížska na výstavu „Nizozemsko mýma očima” a vyhrajte zájezd do sídla Evropského parlamentu.

Program nizozemských dní v Kroměříži

Pondělí 4. dubna

16:00 – SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ NIZOZEMSKÝCH DNŮ, Dům kultury

  • Tradiční úvodní beseda se zajímavými hosty. Pozvání přijal vedoucí katedry nederlandistiky v Olomouci, profesor Wilken Engelbrecht, spolu s Čechoholanďanem a průvodcem po Nizozemsku Danielem Hagenem. Moderuje redaktorka Českého rozhlasu Plus Daniela Vrbová.
  • Nizozemské lidové písně v podání žáků kroměřížské ZUŠ
  • Holandsko na lodi, vernisáž výstavy fotografií
  • Nizozemské speciality, ochutnávka Restaurace a kavárny Scéna

Úterý 5. dubna

14:00-15:00 - NIZOZEMSKÉ DNY DĚTEM, Knihovna Kroměřížska

  • Nizozemské pohádky, soutěže, vědomostní kvízy, výtvarné dílničky a hry inspirované Nizozemskem v dětském oddělení knihovny.

15:45 - CESTOMÁNIE: NIZOZEMSKO, Knihovna Kroměřížska

  • Promítání oblíbených cestopisů z cyklů ČT Cestománie a Objektiv.

16:30 - NIZOZEMSKO, ZEMĚ NEJEN VĚTRNÝCH MLÝNŮ, Knihovna Kroměřížska

  • Na cestovatelské besedě s Bobem Stupkou nahlédneme do země větrných mlýnů, květinových a sýrových trhů, okouzlí nás malebná města a městečka se sítí spletitých kanálů a navštívíme muzea, kde jsou opravdové skvosty světového umění.

Středa 6. dubna

18:00 - DUŠKA, Kino Nadsklepí

  • Černá komedie nizozemských tvůrců o přátelství a věrnosti. Bob, holandský filmový kritik, se na festivalu v Kyjevě seznámí s přátelským Duškou. V opilosti ho pozve do Holandska, čímž se rozjede série nečekaných příhod.

Čtvrtek 7. dubna

16:30 - KOMENSKÝ A NIZOZEMSKO, Knihovna Kroměřížska

  • Jan Amos Komenský navštívil Nizozemsko vícekrát. Nakonec se tam vydal roku 1656, aby v Amsterodamu strávil posledních 14 let života. Dodnes představuje spojnici mezi Nizozemským královstvím a Českou republikou. Jeho životem provede beseda s Petrem Zemkem z Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě.

Pátek 8. dubna

17:30 - NIZOZEMSKÝ VEČER SE SÝRY, TULIPÁNY A HUDBOU, Starý pivovar

  • Závěrečný večer Nizozemských dnů věnujeme dvěma symbolům této země. O životě na nizozemské tulipánové farmě bude vyprávět rodačka z Kroměříže Alena Vodáková a večer završí povídání o holandských sýrech spolu s jejich ochutnávkou. Atmosféru doplní i ukázka z největší světové sbírky sýrových etiket a nizozemská hudba.

PO CELÝ TÝDEN

HOLANDSKO NA LODI - Dům kultury 

  • Výstava fotografií Jana Mottla. Díky husté říční a kanálové síti, kterou Holanďané budovali už od středověku, je loď pro prozkoumání Holandska ten nejlepší dopravní prostředek. Dostanete se i do center měst a městeček, kam ani auta nesmí.

JAK CHTĚL ZMĚNIT SVĚT - Knihovna Kroměřížska

  • Putovní výstava o životě, odkazu a díle J. A. Komenského.

NIZOZEMSKO MÝMA OČIMA - Knihovna Kroměřížska

  • Soutěžní výstava fotografií z Nizozemska navštíveného našimi spoluobčany. Při příležitosti Nizozemských dnů pořádá Informační centrum Europe Direct Kroměříž.

NIZOZEMSKO NEJEN V LITERATUŘE - Knihovna Kroměřížska

  • Výstava publikací a webových odkazů o Nizozemsku z fondu Knihovny Kroměřížska.

NIZOZEMSKÉ DNY NA SCÉNĚ - Restaurace a kavárna Scéna

  • Speciální nabídka poledního menu zaměřená na nizozemská národní jídla. 



Nezaujme vás některá z nabídek?

Relax pobyt pro 2 osoby na 2 noci

Hotel a hostel U Zlatého kohouta

Ubytování na 2 noci pro 2 osoby se snídaní v pokoji standard.

6390,-Kč

Třídenní balíček – Kroměříž na dlani

Hotel Octárna

Vychutnejte si tři dny odpočinku v Oáze klidu v srdci Kroměříže.

4190,-Kč

Zobrazit všechny nabídky