KULTURNÍ AKCE MOHOU BÝT PŘESUNUTY NEBO ZRUŠENY. Informujte se prosím vždy u pořadatele.

Krom Wars Epizoda III. - Rozhovor s organizátorem Jirkou Volákem

Autor: Petr Gremlica | Středa 3.6.2015 Zajímavé akce Video

Připravil jsem pro vás rozhovor s organizátorem Jiřím Volákem o netradičním závodě KROM WARS, ve kterém závodníci létají až 5 metrů nad zemí.

KROM WARS 2013 - Koupaliště Hulín

KROM WARS 2013 - Koupaliště Hulín

Ahoj Jirko, mohl bys nám ve zkratce představit akci Krom Wars?

Jedná se o netradiční závod, kdy se sjedou pozvaní závodníci z několika koutů Evropy a poměří své síly s nejlepšími Čechy v disciplíně BIG AIR. Jednodušeji to jde popsat jako skoky na lyžích do bazénu, kdy se využívá na rozjezd 15 m vysoká konstrukce z lešení, která je pokrytá umělohmotnými kartáči.

Závodníci létají až 5 metrů nad hladinou a mezitím předvádí efektní triky na lyžích.

Jak jsi se dostal k pořádání KROM WARS?

KROM WARS vzniknul v roce 2011 jako nápad představit lidem v Kroměříži něco zajímavého a rozproudit kulturní život v tomto krásném městě. Podařilo se mi strhnout partu kamarádů, kteří se mnou akci do dnes pořádají.

Jako sportovec se věnuji freeskiingu už 15 let a v době, kdy jsem hodně trénoval, tak jsem jezdil do Štítů k Aleši Valentovi, kde se skákalo do bazénu. Tyto závody měly vždy vysokou úroveň a mně moc mrzelo, že tam nepřijde fandit více lidí. Inspiroval jsem se CITY contestem ve Švýcarském Zürichu a po dohodě s tehdejším starostou Kroměříže panem Malým, který dal projektu zelenou, jsme uspořádali závod, kterému tenkrát nikdo moc nevěřil. Na tento první ročník hrozně rád vzpomínám a dalo mi to spoustu cenných zkušeností.

V roce 2011 se akce konala v Kroměříži na Bajdě, i název jasně říká, že jde o Kroměřížskou akci, proč jste se přesunuli do Hulína?

Celá tahle šlamastika nás moc mrzela a dodnes se mě lidé ptají, proč nezůstalo KW v Kroměříži. Bohužel následovala po úspěšném prvním ročníku rekonstrukce koupaliště Bajda, kde již není možné kvůli malé hloubce podobnou akci zopakovat.

Koupaliště v Hulíně je moderní a pro tento typ závodu se ideálně hodí. Pan starosta Hoza nám vychází maximálně vstříc a celému projektu moc fandí. Pevně věřím, že letos přilákáme jak diváky z Kroměříže tak z Hulína a vytvoří se neopakovatelná atmosféra, kvůli které závodníci rádi přijíždějí.

Jak bys stručně charakterizoval letošní ročník? Co bude letos na Krom Wars jiné oproti předchozím dvěma ročníkům?

Co se týká koupaliště v Hulíně tak bychom letos rádi umožnili závodníkům o 1 den tréninku více, aby si na tu náročnou rozjezdovou konstrukci lépe zvykli a tím pádem měl závod ještě vyšší úroveň.

Koncept závodu bude trošku jiný než v minulosti a věřím, že se diváci budou lépe orientovat. Chceme závodníky ve finále nalosovat 1 na 1 a postupně se vyřazovat, podobně třeba jako v hokejovém play-off. Největší změna na kterou se osobně moc těším, bude přesun Jägermeister afterpárty zpět od Kroměříže, konkrétně do nově otevřeného klubu SLADY. Program je zatím v tajnosti, ale můžeme slíbit, že Kroměříž opět zažije párty s velkým P.

Bude na akci nějaké vstupné? Bude předprodej nebo až na místě? Kde si mohu vstupenku koupit?

Vstupenky budou od června v předprodeji na koupališti v Hulíně a v Kroměříži v obchodě Check point Charlie, nově také v Radničním sklípku.

Cena v předprodeji bude:

  • 100 Kč - pouze na koupaliště 
  • 150 Kč - na koupaliště + afterpárty

Samozřejmě bude možné koupit lístek i na místě v den akce, který bude o něco dražší.

Pořádání taková akce jistě není zdarma. Jak velké jsou náklady a jak to jde se sháněním sponzorů?

Musím říct, že je to finančně hodně náročné a náklady šplhají do statisíců. Naštěstí máme dlouholeté partnery, kteří projektu fandí a vidí v tom šanci jak aktivně přilákat lidi do našeho regionu a ukázat lidem něco originálního. Sponzorům patří obrovské poděkování, protože bez nich by se celá akce nikdy neuskutečnila.

Jací jezdci přijedou? Já jako amatér asi žádné jezdce znát nebudu, ale některé čtenáře by jejich jména mohla nalákat.

Z českých závodníků by mohli diváci už znát šoumena Robina Holuba, posledního vítěze Martina Horáka a letos se na závodě opět ukáže olympionik Marek Skála.

Ze zahraničních závodníků máme potvrzené Švédy, Švýcary, Rakušany, Slovince a jednoho favorita z Finska.

Užiješ si celou akci i ty sám nebo budeš mít s organizování hodně práce?

Měl jsem takové ambice, konečně si na KW zazávodit, ale ještě nejsem finálně rozhodnutý, nejspíš to bude spontánní, podle toho jak bude celá akce rozběhlá.

Moc se na akci těším a věřím, že si diváci udělají cestu a sejde se nás v Hulíně rekordní počet. Na poslední víkend prázdnin nic neplánujte, slibujeme, že KROM WARS vás bude letos bavit víc než kdy jindy!

Díky za rozhovor, přeji asi hlavně pěkné počasí v den konání.

A to nejdůležitější na konec

Místo konáni: Koupaliště Hulín

Termín konání: 29. 8. 2015

Více informací na www.kromwars.cz


Fotogalerie:


KROM WARS epizoda II. - Koupaliště Hulín


Předchozí článek:
Ohlédnutí za TEDxKroměříž 2013
Následující článek:
Webkamery v Kroměříži


Nezaujme vás některá z nabídek?

Třídenní balíček – Kroměříž na dlani

Hotel Octárna

Vychutnejte si tři dny odpočinku v Oáze klidu v srdci Kroměříže.

4190,-Kč

Relax pobyt pro 2 osoby na 2 noci

Hotel a hostel U Zlatého kohouta

Ubytování na 2 noci pro 2 osoby se snídaní v pokoji standard.

6390,-Kč

Zobrazit všechny nabídky