KULTURNÍ AKCE MOHOU BÝT PŘESUNUTY NEBO ZRUŠENY. Informujte se prosím vždy u pořadatele.

PAVLA BIČÍKOVÁ Horní Dolpo - utajená země Himaláje

Místo: Kino Nadsklepí
Cena: 80 Kč
DĚTI, STUDENTI, SENIOŘI - 60,- Kč
Více informací:
Odkaz na stránky akce
Akce už proběhla
Ukázat i minulé termíny Skrýt minulé termíny
(CESTOVATELSKÉ PŘEDNÁŠKY V NADSKLEPÍ)
18:30

Vyprávění, fotografie a videa Pavly Bičíkové z 20denního přechodu jedné z nejizolovanějších oblastí Himálaje. Uslyšíte příběh o vysokých horách, o budhistické kultuře a o úžasných lidech, kteří jsou přímými potomky Tibeťanů. Poznáte jejich civilizací nedotčený život, který skrývá řadu překvapivých zjištění.

Dolpo je vzdálený a úžasný kout Himálaje, ležící na severozápad od Dhaulagiri. Pro obtížnou dostupnost se Dolpo nazývá Bo yul - Utajená země. Rozkládá se převážně v nadmořské výšce 4.000 až 6.000 m a je velmi řídce osídleno. Od Nepálu je odděleno vysokými horskými sedly (nad 5.000 m) a přechod této části Himálaje je fyzicky náročný. Díky tomu sem ještě nepronikli turisté a "civilizace". Lidé zde stále žijí odvěkým způsobem života. A do jejich obydlích jste srdečně přijímání ne jako turisté, ale jako poutníci.  Dolpo je jedno z posledních míst na naší planetě, kde můžete ještě poznat skutečný život nedotčený civilizací.

A proto jsme se vydali s plnými batohy na 20denní pouť napříč touto mystickou krajinou. Na své cestě jsme přespávali často pod širým nebem s výhledy např. na posvátnou Křišťálovou horu nebo na Dhaulagiri. Překonali jsme šest sedel nad 5.000 m n. m., prošli jsme slavnou "Stezku démonů" z filmu Himalaya od Erica Vallie. Na pěšinách jsme potkávali jen karavany jaků. Procházeli jsme odlehlými vesničkami, kde jsme večer seděli s  místními nad miskou rýže a poslouchali jejich životní příběhy. Navštívili jsme magickou Shey Gompa, duchovní srdce vnitřního Dolpa, a řadu dalších buddhistických a bonistických klášterů.


Nezaujme vás některá z nabídek?

Třídenní balíček – Kroměříž na dlani

Hotel Octárna

Vychutnejte si tři dny odpočinku v Oáze klidu v srdci Kroměříže.

4190,-Kč

Relax pobyt pro 2 osoby na 2 noci

Hotel a hostel U Zlatého kohouta

Ubytování na 2 noci pro 2 osoby se snídaní v pokoji standard.

6390,-Kč

Zobrazit všechny nabídky