KULTURNÍ AKCE MOHOU BÝT PŘESUNUTY NEBO ZRUŠENY. Informujte se prosím vždy u pořadatele.

Rozhovor s provozovatelem Hudebního klubu Slady - Filipem Jandou

Autor: Petr Gremlica | Úterý 24.2.2015 Z Kroměříže

Od poloviny března se nám v Kroměříži otevře hudební klub Slady. Právě proto jsem se za vás zeptal osoby, jež stojí za jeho vznikem, na pár otázek.

Slady - znovu otevřený hudební klub v Kroměříži.

Ochutnávka toho, jak bude vypadat prostorové řešení nově otevřeného hudebního klubu Slady.

Zdravím Filipe, můžete nám, prosím, na úvod říci něco o sobě pro ty, kteří vás neznají?

Dobrý den. Já o sobě moc nemluvívám, takže ostrý start rozhovoru. :) Jsem pravověrný "hotelovák" a svému oboru se intenzivně věnuji od svých 15 let. Už od školy jsem se vždy snažil využít všechny nabízené příležitosti, takže jsem vymetl všechny možné praxe, stáže, kurzy a cateringové akce. Do Kroměříže jsem se přiženil v roce 2010, když jsme čekali prvního syna. Teď už máme děti tři, k synovi přibyly ještě dvě dcerky. Jelikož žádná zajímavá práce tou dobou v Kroměříži nebyla, vrhl jsem se na podnikání. Chtěli jsme s manželkou malou kavárničku. Po prohlídce několika nemovitostí nám byl nabídnut Radniční sklípek. Se slibem, že diplomku a státnice dodělám za běhu provozu, jsme do toho skočili po hlavě. Restaurace měla v Kroměříži hodně špatnou pověst, takže prvním rokem jsme se vyloženě protrápili. Pak ale přišla sezóna a my se postupně vypracovávali a začali plnit náš sen - obnovit zašlou slávu Radničního sklípku.

Můžete nám v krátkosti napsat něco o vašem projektu? Kdo za ním stojí?

Bystrý čtenář jistě vnímá tu paralelu mezi Slady a Radničním sklípkem. Svého času hojně navštěvovaný podnik dnes zpustlý a dva roky zavřený. Trochu bych se asi bránil tomu slovu projekt, které je v dnešní době mírně nadužívané. Dostali jsme v létě od Pivovaru "Maxmilian" Kroměříž nabídku spravovat jejich pivovarskou hospůdku U Mincovny s možností po domluvě s majitelem využívat i přilehlý společenský sál. Přizvali jsme kolegy z Tamtam baru a další spolupořadatele z našeho letního festivalu v Morkovicích a začali žít náš sen o hudebním klubu Slady.

Co v klubu lidé naleznou? V čem je oproti jiným klubům odlišný?

Multižánrovou produkci, nekuřácký prostor, vlídný personál a kvalitní gastronomii. Výjimečný bude tehdy, pokud naši hosté u nás odhodí své všední starosti a skvěle se u nás pobaví. Potom bude mít ta práce smysl a všichni budeme spokojení.

Když už jsme u klubu, navštěvoval jste někdy nějaké? Jaký druh hudby rád posloucháte?

Něco málo odtancovaného mám, ale vzhledem k profesi, které se věnuji, tak většinou, když se ostatní baví, já pracuji.

Nejsem nijak hudebně vyhraněný, poslouchám takřka vše. Poslední dobou u nás nejvíc frčí Svěrák s Uhlířem :)

Jak jste se vlastně k vaření a restauraci dostal? Byl to váš dětský sen?

Jelikož jsem neměl tátu, který by mě vedl k chlapským věcem, tak jsem se spíš motal mámě v kuchyni a ta mě vždy ke všemu pustila. Co jsem chtěl dělat jako dítě, to si úplně přesně nepamatuji, ale když došlo v deváté třídě základní školy na "lámání chleba", celkem jasně zvítězila hotelovka.

Inspirovali jste se u nějakých jiných klubů?

Ani moc ne. Jednak jsme na to neměli moc času a potom máme nějakou svoji vizi, jak by měl klub fungovat. Navíc, jak to tak v životě bývá, stejně všechno bude nakonec jinak, než si naplánujeme.

Jakou kuchyni máte nejraději? Preferujete českou, italskou, francouzskou nebo něco exotičtějšího?

Mám rád kuchyni českou a italskou. Českou proto, že je naše a jsem na ni zvyklý, a italskou miluji pro její jednoduchost v kombinaci několika kvalitních surovin.

Na Facebooku píšete, že začnete už v březnu, řeknete nám něco k rekonstrukci a co všechno tam musíte změnit? Jaké prostory tam máme očekávat? Jak bude prostor řešený?

Přesouváme bar zprostředka na levou část sálu za účelem lepšího využití prostoru, ostatní dispozice zůstanou stejné. Zbytek už víceméně renovujeme. Elektřina, výmalby, toalety, jeviště poničené po havárii vody atp. Naším cílem je funkční, čistý a bezpečný prostor. Milovníky neotřelých designů určitě nijak neuchvátíme.

Kolik času denně teď věnujete přípravě nového klubu Slady? Stíháte datum?

Kolem deseti až dvanácti hodin denně. No věříme, že to stihneme. :)

Jaká bude otevírací doba, jaké bude vstupné a v jaké cenové relaci se budou pohybovat nápoje?

Otevírací doba bude záviset na typu akce a množství lidí, kteří se budou chtít bavit. Cenové relace budou standardní.

Možná někdo, kdo čte tento článek, hledá práci, máte / budete mít nějaké volné pozice?

Určitě ano. Hledáme především ty, kteří umějí a chtějí pracovat. :) A věřte mi, není to hledání lehké.

Logo hudebního klubu Slady

Můžete nám trošku více prozradit z plánovaného programu, na Facebooku už jste zmínili toto: “v pátek 13. března se show Na stojáka a navazující disco 80. - 90. let. Týden na to pro Vás plánujeme jednu hiphopovou pecku, kterou odtajníme jakmile bude potvrzena. A 27. března vám přivezeme pořádný skáčkový nášup - kapely Polemic a Fast Food Orchestra. Na živé koncerty vždy bude navazovat řádná tancovačka.” To zní hodně dobře. Každý týden jiný žánr hudby.

Program na březen už je kompletní a naleznete ho na našich Facebookových stránkách. Na programu na další měsíce usilovně pracujeme a prozradíme pouze květnový tahák skupinu TATA BOJS.

Hodně lidí by asi i zajímalo, uživení projektu - slyšel jsem hodně názorů, že se to tu v Kroměříži neuživí. Kroměříž není studentské město jako Olomouc nebo Zlín.

Bohužel křišťálovou kouli nikdo z nás nevlastní. My tomu věříme a jdeme do toho. Bude to hlavně o srdíčku. Tak určitěě.

Většina lidí zná Slady jako diskotéky pro mladé, myslíte, že bylo dobré pokračovat ve značce Slady?

Pro nás byl název Slady jasnou volbou. Je to zažité a chtěli jsem se vyhnout jakémukoliv názvu se závorkou bývalé Slady.

Součástí Sladů je i nová restaurace “U Mincovny” jak to s ní bude?

Jak už jsem zmínil Hospůdka U Mincovny je vlajkovou lodí Pivovaru Kroměříž, kde chceme navázat na dobře započatou práci našeho předchůdce. Je zde příjemný kuchyňský prostor, který postupně vybavujeme a začínáme zde více a více vařit. Hospůdka bude fungovat zejména samostatně s možností propojení se Slady na velké akce.

Ještě jednou mockrát děkuji za rozhovor! Přeji hodně úspěchů jak v osobním tak profesním životě!

Děkuji. Vám též. :)


Fotogalerie:




Nezaujme vás některá z nabídek?

Relax pobyt pro 2 osoby na 2 noci

Hotel a hostel U Zlatého kohouta

Ubytování na 2 noci pro 2 osoby se snídaní v pokoji standard.

6390,-Kč

Třídenní balíček – Kroměříž na dlani

Hotel Octárna

Vychutnejte si tři dny odpočinku v Oáze klidu v srdci Kroměříže.

4190,-Kč

Zobrazit všechny nabídky