KULTURNÍ AKCE MOHOU BÝT PŘESUNUTY NEBO ZRUŠENY. Informujte se prosím vždy u pořadatele.

Kroměřížská zámecká knihovna III. | Rukopisy 9. – 16. století

Cena: 70 Kč
Vstupné je součástí vstupenky na Zámeckou věž, snížené vstupné 50 Kč
Akce je vhodná pro děti
Více informací:
Odkaz na stránky akce
Akce už proběhla
Ukázat i minulé termíny Skrýt minulé termíny
09:00

Výstava představuje středověké a raně novověké rukopisy uložené v knihovně Arcibiskupského zámku v Kroměříži. Mnohé z nich byly nově objeveny, autorsky určeny či datovány v rámci podrobného studia sbírky, jehož výsledkem bude katalog připravovaný autorským týmem specialistů.

Mnoho exponátů bude vystaveno vůbec poprvé, z těch známých můžeme připomenout nádherně iluminovanou českou Bibli Duchka z Mníšku z roku 1433 nebo vůbec nejstarší rukopis zámecké knihovny – remešský Gregoriánský sakramentář z druhé poloviny 9. století, elegantní kodex psaný karolinskou minuskulou.

Liturgické rukopisy jsou ve sbírce zastoupeny nejčastěji. Jedná se o misály, chorální knihy, bible, ale také modlitební knihy drobného formátu určené pro soukromé rozjímání. Knihovna uchovává i teologické rukopisy, právnické kodexy a knihy věnované astrologii, logice a lékařství. Mnoho rukopisů je bohatě zdobeno iluminacemi.

Vzhledem k citlivosti středověkých knih na klimatické a světelné podmínky se budou rukopisy na výstavě střídat vždy po měsíci tak, aby byla postupně představena celá sbírka Kroměřížské zámecké knihovny.


Nezaujme vás některá z nabídek?

Třídenní balíček – Kroměříž na dlani

Hotel Octárna

Vychutnejte si tři dny odpočinku v Oáze klidu v srdci Kroměříže.

4190,-Kč

Relax pobyt pro 2 osoby na 2 noci

Hotel a hostel U Zlatého kohouta

Ubytování na 2 noci pro 2 osoby se snídaní v pokoji standard.

6390,-Kč

Zobrazit všechny nabídky