KULTURNÍ AKCE MOHOU BÝT PŘESUNUTY NEBO ZRUŠENY. Informujte se prosím vždy u pořadatele.

Zahajovací koncert festivalu – Moravská filharmonie Olomouc, Jan Schulmeister (klavír)

Cena: 350 Kč
studenti: 290 Kč, senioři: 290 Kč, zahájení předprodeje 23. 1. 2020
Více informací:
Odkaz na stránky akce
Akce už proběhla
Ukázat i minulé termíny Skrýt minulé termíny
19:00

V úvodním, Zahajovacím koncertu festivalu se v úterý 23. června ve Skleníku Květné zahrady představí geniální třináctiletý (!) klavírista a kroměřížský rodák Jan Schulmeister, jehož v jeho mozartovském programu doprovodí Moravská filharmonie Olomouc pod vedením dirigenta Jakuba Kleckera. Absolutní vítěz řady národních i mezinárodních klavírních soutěží zahraje klavírní koncert A dur KV 414 Wolfganga Amadea Mozarta.  Na programu dále bude předehra k opeře Cosi fan tutte a jako pocta Ludwigovi van Beethovenovi zazní jeho symfonie č.5 c moll p. 67 "Osudová".

Program koncertu:

W. A. Mozart – Předehra k opeře Cosi fan tutte

W. A. Mozart – Koncert pro klavír a orchestr A dur, KV 414

L.van Beethoven – Symfonie č. 5 c moll op. 67 „Osudová“

 

Prodej na jednotlivé koncerty od čtvrtka 23. ledna na pokladnách Dk a online

 

Rozhovor s Janem Schulmeistrem, vítězem prestižní Mezinárodní klavírní soutěže Césara Francka
Co pro tebe výhra znamená?

 Tato soutěž pro mne znamená moc, protože je počítána jako jedna z nejprestižnějších soutěží mladých klavíristů v Evropě. To bylo vidět i na konkurenci pianistů, kterých se tu sjelo z celého světa více než padesát.  Kromě soutěžících z evropských zemí tam byli i mladí klavíristi z Číny, Japonska, Austrálie a USA.
Jak hodnotíš průběh soutěže?
Velmi pozitivně. Jediná nevýhoda byla, že v areálu našeho soutěžního klání byl velmi omezený počet nástrojů na rozehrávání, ale jinak organizace byla naprosto úžasná. Velice mě zaujala i klidná atmosféra, protože se soutěž odehrávala na krásném místě v okolí Bruselu.
Jaká byla příprava na koncert?
 V podstatě úplně stejná jako na jakoukoliv jinou soutěž, protože vždy je nejdůležitější podat co nejlepší výkon, a to je nutné na všech soutěžích – od těch nejmenších až po tyto největší.
Máš nějaké speciální rituály, které dodržuješ před soutěžemi, nebo koncertem?
 Ano,  pár jich mám. Asi jeden z těch nejdůležitějších je, že si vždy obejdu celé pódium u klavíru. Pomáhá mi to ke zlepšení soustředěnosti, protože si pomyslně obejdu prostor, který je potřeba celý naplnit zvukem.
Jaké jsou tvoje nejbližší plány?
 
V nejbližší době mě čekají dva koncerty v Praze. První bude v sále pražské konzervatoře 21. ledna, kde zahraji spolu s členy souboru  Barocco sempre Giovanni Mozartův klavírní koncert A dur.  Bude to v rámci festivalu Václava Hudečka „Svátky hudby. Den nato hraji ten samý koncert v kostele sv Šimona a Judy s Pražskou komorní filharmonií.  Dále budu během února a března dotáčet mé druhé CD, na kterém se představím se skladbami W. A. Mozarta,  Domenica  Scarlattiho, Sergeje Rachmaninova, Franze Liszta a Fryderyka Chopina. V červnu letošního roku mne čeká také slavnostní zahajovací koncert na kroměřížském festivalu „Hudba v zahradách a zámku“, kde budu hrát společně s Moravskou filharmonií Olomouc. Mezitím budu mít také pár koncertů v rámci Kruhu přátel hudby a také se musím učit do školy…

 



 


Nezaujme vás některá z nabídek?

Relax pobyt pro 2 osoby na 2 noci

Hotel a hostel U Zlatého kohouta

Ubytování na 2 noci pro 2 osoby se snídaní v pokoji standard.

6390,-Kč

Třídenní balíček – Kroměříž na dlani

Hotel Octárna

Vychutnejte si tři dny odpočinku v Oáze klidu v srdci Kroměříže.

4190,-Kč

Zobrazit všechny nabídky